Hjælp til fattige familier i Sunderbans ramt af Corona og oversvømmelse

Så er der atter brug for din hjælp. Du har nok læst om forholdene i Indien under Corona pandemien. Hvordan regeringen fejlagtigt troede, at den totale lockdown sidste forår ville gøre dem i stand til at håndtere epidemien. Intet var mere forkert. I virkeligheden havde restriktionerne betydelig større økonomisk end sundhedsmæssig betydning. Siden troede man optimistisk, at Indien slap for en 2. bølge, men den kom med fuld styrke. Man havde ikke på nogen måde forberedt sig på situationen specielt ikke i sundhedssystemet. Og det blev kun værre af, at man i foråret tillod en stor religiøs festival som afholdes hvert 12. år med flere millioner deltagere fra hele Indien. Valget var også vigtigt for politikerne, så de kunne beholde deres poster. Store politiske møder blev afholdt uden anbefalinger om afstand endsige mundbind og politikerne var de første til at smide mundbindene. Den anden bølge ramte først de store byer, hvor forholdene hurtigt blev fuldstændig kaotiske. Folk døde uden for hospitalerne i kø for at få iltbehandling. Iltcylindre blev solgt på det sorte marked til skyhøje priser. Selv privathospitalerne brød sammen. Det betød også, at patienter med andre sygdomme ikke kunne få adgang til hospitalerne. Vi har haft det tæt inde på livet, da et nært familiemedlem i Kolkata døde af anden årsag end Corona, uden at kunne blive indlagt på hospital. I begyndelsen slap landdistrikterne for udbredt Corona. Man vidste, at det kun var et spørgsmål om tid og nu har den nået også Sunderbans, hvor vi arbejder med vores partner JGVK. De har sendt os et nødråb, fordi de føler sig fuldstændig hjælpeløse. Det lokale hospital har ingen behandlingsmuligheder for alvorligt syge Covid patienter.  De knap så syge kan ikke engang købe Panodil til at lindre symptomerne – alt er udsolgt. JGVK beder om nogle oxygenkoncentratorer og oxygen cylindre til deres lille klinik. De beder også om Panodiler el lign samt mundbind og beskyttelsesdragter til behandlerne. Det er et stort problem, at vi skal købe tingene her i Danmark og så sende dem til Indien, men det hjælper ikke at sende penge til disse ting, når de ikke kan købes lokalt. Heldigvis har en stor doner, Haldor Topsøe Funding (HTAS), som i forvejen støtter skolen hos JGVK og mange andre aktiviteter, lovet at sørge for transporten.

Covid pandemien i Indien er ikke kun en sundhedsmæssig udfordring. Azim Premji Universitetet i Bangalore skønner at pandemien har kastet 230 millioner indere ud i fattigdom. I Indien henter 90% af arbejdsstyrken deres indtægt i sektorer uden sociale sikkerhedsnet herunder også landmændene. Det betyder at Indiens fattige, herunder folk i Sunderbans, står over for en dobbelt krise: de har ingen indtægter og de penge, de har, bruger de til at skaffe medicin, mad o lign til deres familier.

Så meget om Covid. Men Sunderbans er ramt endnu hårdere. Den 25. maj ramte cyklonen Yass kysten på grænsen mellem Orissa og Bengalen.  Den blev betegnet som en meget alvorlig cyklon med en styrke på 150km/time. Den gik vest om Kolkata og Sunderbans, som i stedet blev ramt af ekstrem heftig regn og stigende vandstand i floderne forstærket af fuldmåne. Vandstanden i Sunderbans steg med mere end 10 meter og det er ikke slut endnu. Mange huse er skyllet væk, så tusinder er hjemløse. Store landbrugsarealer er oversvømmet af saltvand og kan derfor ikke dyrkes de næste 3 år. Der udover er tusinder af fiskedamme ødelagte pgs havvandets indtrængen.

Læs rapporten fra JGVK om oversvømmelserne, der følger efter denne beretning.

Som I kan forstå, er der derfor lige nu mange mennesker, som har brug for vores hjælp.  Vi vil derfor bede jer støtte disse mennesker. Jeres donationer vil indgå i en fælles Corona/oversvømmelses nødhjælpspulje. Fordelingen af de indsamlede midler vil ske i samarbejde med vores lokale partner JGVK.

Du kan indbetale din hjælp via MobilePay 9871DE eller konto 2680 6880 977 871 mærket Nødhjælp.

Mange hilsner og tak for din hjælp

 IGF Danmark